top of page
Zoeken

Goud voor een boek

Ties is een beetje bijzonder, tenminste dat vinden de mensen om hem heen. Ties zelf vindt dat helemaal niet. Wat is er aan de hand? Ties heeft een vriend, die heet Gozert. Een gave gast die hem meeneemt in de meest doldwaze avonturen. Ze voeren samen gevechten, zetten de boel op stelten en beleven zelden een normale dag zoals jij en ik die beleven. De avonturen brengen Ties vaak in grote problemen en dat gaat hem opbreken. Wie Ties overigens ziet zou echt zeggen dat het verder een prima kereltje is. Maar toch is het anders. Want Gozert, dat fantastische geweldige vriendje van Ties, wordt alleen maar gezien en gehoord door Ties en verder door niemand anders. En zie hier het probleem. Want wie luistert naar een stem die anderen niet horen, wordt al snel als probleem ervaren. Dus moet er wat gebeuren met Ties en grijpen zijn ouders op dramatische wijze in. En dat gaat niet zonder slag of stoot.


In het fantastische kinderboek Gozert van schrijver Pieter Koolwijk word je als lezer constant heen en weer geslingerd tussen echt en fantasie. Tussen twee werelden die elkaar steeds bijten en haast niet samen kunnen gaan. Het boek is als het rijden in de achtbaan. Holderdebolder, snel, stijl omhoog en vervolgens met duizelingwekkende vaart de afgrond in. Adembenemend, verwarrend, fantastisch en na afloop heb je even tijd nodig om bij te komen. Terecht is dit boek dit jaar bekroond met de Gouden Griffel, het beste kinderboek van 2021!


In mijn kinderjaren in Eext zit ik op de zondagschool. Niet dat ik nu zo heel erg in God geloof overigens. Ik twijfel en bidden vind ik maar raar. Toch ga ik er graag naar toe. Want ik hou van de verhalen die verteld worden. Spannende, magische, ontroerende verhalen. Met elk jaar dan weer het hoogtepunt van het zondagsschooljaar, een rol in het kerstverhaal op de eerste kerstdag in de plaatselijke kerk. Met een grote kerstboom en echte kaarsjes. Voor mij als kind staat de tijd dan stil en geniet ik van elk moment. En terwijl de kerkdienst voortduurt, ik meespeel als Jozef, engel of als een Wijze uit het Oosten, weet ik dat er aan het eind van de viering iets geweldigs komt, namelijk het jaarlijkse cadeau waar ik enorm naar uitkijk; een leesboek!


Bij mij thuis hebben we niet veel boeken. Wel ben ik lid van de bibliobus, die één keer per week in het dorp komt. Dus het krijgen van een boek, helemaal voor mij alleen, voelt als het krijgen van een enorme schat. Zo krijg ik in die jaren Paddeltje, Geheim Verzet, Dik Trom en meer. De boeken brengen me naar een andere tijd. Ik vaar mee op een 17e eeuws VOC schip, ik breng eten in het onderduikershol en zit achterom op die geweldige ezel van mijn vriendje Dik Trom. De schrijvers van deze verhalen leren me nieuwe werelden kennen, werelden waar ik nooit ben geweest of zelfs nooit van gehoord heb.


Later, als student aan de pabo in Assen, gaan mijn ogen nog meer open. Ik lees klassiekers van Astrid Lindgren, Paul Biegel, Guus Kuijer en anderen. Dankzij die studietijd weet ik later als meester boeken in te zetten in mijn klassen. Ik lees ontzettend veel voor, soms meer dan 25 boeken per jaar, vaak voorgelezen met op de achtergrond bijpassende muziek van bijvoorbeeld Enya of Clannad. Nooit zal ik vergeten hoe muisstil het in de klas is als in het boek De gebroeders Leeuwenhart van Astrid Lindgren de hoofdpersonen Jonathan en Kruimel de meest gevaarlijke avonturen ondernemen. Waarbij die ene zin van Jonathan aan zijn kleine broertje Kruimel het meeste indruk maakt: ‘Soms zijn er dingen die je moet doen, ook al zijn ze gevaarlijk. Want anders ben je geen mens, maar een lor’.


Het mooiste cadeau dat ik in die tijd krijg komt van Maarten, één van de kinderen uit mijn groep 8. Het is in het schooljaar 1995-1996 en ik lees voor uit het genoemde boek. Maarten heeft tijdens het voorlezen ademloos geluisterd en ik zie aan hem dat hij volledig opgaat in de avonturen van de twee hoofdpersonen. Als het boek uit is, zucht hij diep en de volgende dag staat hij plotseling voor me. ‘Kijk meester, dit heb ik voor je gemaakt, omdat je zo mooi voorleest. En de gebroeders Leeuwenhart is mijn lievelingsboek aller tijden.’ Vervolgens geeft hij me een opgerold papier. Ik open het en krijg kippenvel over mijn hele lijf. Want voor me zie ik een tekening waarin het hele boek voor Maarten tot leven is gekomen.


In mijn boekenkast heeft de Gebroeders Leeuwenhart een prominente plek. Een geweldig avonturenboek van die fantastische Astrid Lindgren met voorin geplakt die gave tekening van Maarten. Een tekening over de kracht van boeken en verhalen.
 

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe verhalen? Registreer dan je mailadres op https://www.gertspeelt.com/blog en krijg vervolgens wekelijks gratis een bericht in je mailbox zodra een nieuw verhaal is gepubliceerd.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page