top of page

Het verhaal van Alfred Edward Kitchen en Maurice Williamson en hun De Havilland Mosquito B Mk.XVI - ML 979 - HS - A       

In de volgende publicatie is het verhaal te lezen over mijn zoektocht naar wat er is gebeurd in de nacht van 27 november 1944 met Alfred Edward Kitchen en Maurice Williamson en hun De Havilland Mosquito B Mk.XVI - ML 979 - HS – A. Het is een aangrijpend en indrukwekkend verhaal.

Bij mijn onderzoek en schrijven heb ik gebruik gemaakt van vele bronnen, deze zijn terug te vinden in de voetnoten. Hoewel ik getracht heb zo nauwkeurig mogelijk te zijn, geprobeerd heb met zoveel mogelijk deskundige mensen te praten, mailen en bellen om zo een sluitend verhaal te krijgen is het uiteraard mogelijk dat ik zaken gemist heb of wellicht verkeerd geïnterpreteerd. Om die reden is in juni 2019 een eerste versie gestuurd naar vele betrokkenen en is hen gevraagd om feedback. Indien er feedback kwam is die gecheckt en mogelijk verwerkt. Desondanks is het uiteraard nog steeds mogelijk dat er omissies zijn. Indien zo, dan hou ik me zeer aanbevolen om deze informatie in mijn verhaal alsnog te verwerken.

Het is zoals het gaat met geschiedschrijving, met het vergaan van tijd vervagen soms zaken, maar geven nieuwe onderzoekstechnieken en mogelijkheden ook ruimte voor nieuwe inzichten en bijgestelde verhalen. Mijn verhaal is een poging daar toe.

Indien u zelf uit mijn werk wilt citeren of delen wilt publiceren dan is dit qua tekst toegestaan na mijn toestemming, uiteraard met vermelding van bron. Qua foto’s is toestemming nodig van de families Kitchen en Williamson en vraag ik u mij te berichten indien u foto’s wilt gebruiken.

De geschiedenis van Kitchen en Williamson heeft diepe indruk op mij gemaakt. Ik hoop dat dit naar voren is gekomen in het volgende verhaal:

 

Download hier de PDF

Gert Talens (c) - 1 september 2019

Foto: Rebecca Fertinel

beeldmerk-vervaagtkopie.png
beeldmerk-vervaagtkopie.png
beeldmerk-vervaagtkopie.png
beeldmerk-vervaagtkopie.png
beeldmerk-vervaagtkopie.png
beeldmerk-vervaagtkopie.png

Project 75 jaar vrijheid

 

In 2020 vierden we 75 jaar vrijheid, in het kader hiervan heeft een groot project plaatsgevonden, waarbij het verhaal onder andere is verteld aan het publiek. De voorstelling terugkijken kan via YouTube (hiernaast). 

 

De vertelvoorstellingen vonden in verband met de maatregelen rondom het Corona virus online plaats. Op vrijdag  27, zaterdag 28 en zondag 29 november was de voorstelling te zien. Daarnaast omvatte dit project een lespakket (download) en expositie. 

Het project kwam tot stand ism Stichting Wende2001.

Neergestort in de bevrijdingsstrijd: Adrian heeft zijn vader nooit gekend, maar altijd gemist. (Artikel Volkskrant dd.27/11) 

 

Het is november 1944 als een Brits verkenningsvliegtuig neerstort in het IJsselmeer. Navigator Alfred Kitchen komt om het leven. Zijn vrouw is dan acht maanden zwanger. Maarten van Gestel zoekt haar nu 75-jarige zoon op. Zijn leven is getekend door het verlies. Maar dan doet zich een verrassende wending voor.

 

Lees verder via Volkskrant.nl

 

 

Foto; Rebecca Fertinel

Mosquito van 04-05-2020

Mosquito van 04-05-2020

Video afspelen

Navigator Kitchen verongelukte net voor zijn zoon werd geboren

(Reportage Omroep Flevoland dd.04/05) 

 

Het is deze week 75 jaar geleden dat de Britsenavigator Alfred Kitchen met zijn vliegtuig neerstortte in het IJsselmeer. De crashloctie ligt tussen Dronten en Kampen in. Kitchen vloog op een Mosquito bommenwerper. Samen met piloot Maurice Williamson steeg hij op uit het plaatsje Little Staughton in Engeland, om niet meer terug te keren.

 

 

Foto/video; Omroep Flevoland

Het ‘aangrijpende’ verhaal achter de vliegtuigcrash bij Kampen in 1944

(Artikel De Stentor dd.06/10) 

 

Wat is het verhaal achter het Engelse jachtvliegtuig dat in 1944 neerstortte in de Zuiderzee? Drontenaar Gert Talens zocht het uit en dat leidde tot een ‘waanzinnige speurtocht’. ,,Dit is een verhaal over gewone mensen die de pech hebben in een tijd te leven dat de wereld in de fik staat.’’ 

 

Lees verder via Stentor.nl

 

Foto; Freddy Schinkel

bottom of page