top of page
Zoeken

Qatarese feitjes

‘We zijn er 1000 procent klaar voor. We zullen jullie laten zien hoe klaar we er voor zijn. Door de feiten. Geen gepraat. Feiten.’ Met een opgestoken vingertje kijkt de in traditioneel Arabische gewaden geklede man naar de NOS-journalist. Zijn ogen stralen overtuiging en vastberadenheid uit. Mocht de journalist al kritische vragen willen stellen, dan lijkt me dat bij deze man aan dovemans oren besteed. Feiten dus, dat is waar het volgens hem om gaat draaien deze komende vier weken. En vooral geen gepraat.


Oei dat gaat moeilijk voor me worden!


Het gaat dan eindelijk beginnen, het wereldkampioenschap voetbal in het pittoreske en gezellige Qatar. Een WK waarbij het lijkt dat er nu al meer over geschreven is dan alle voorafgaande WK’s bij elkaar. Maar waarom? Wat is er mis met dit fijne lieflijke landje, zo mooi liggend aan de immer azuurblauwe Perzische Golf ? Ja oké, het is dan wel zo dat daar homoseksualiteit als een geestesziekte wordt gezien. Dat is inderdaad een klein feitje, zeg maar nr. 1. En ja, vooruit, het is ook een land waar tot 2021 geen parlementsverkiezingen voorkwamen omdat de emir de parlementsleden persoonlijk aanwees. Minimaal feitje dan, nr. 2. Maar godlof, sinds juli 2021 zijn er dan wel echte verkiezingen. Al is dan wel bij wet bepaald dat slechts 30 van 45 parlementszetels gekozen mogen worden, waarbij overigens de leden van de Al-Murra-stam uitgesloten zijn van stemrecht. Pietluttig feitje nr. 3.


Oh ja, ook het volgende klopt. Het is inderdaad een land waarbij controversiële rechtszaken achter gesloten deuren plaats vinden. Zo werden in mei van dit jaar drie activisten tot een levenslange celstraf veroordeeld wegens hun protest tegen de nieuwe discriminerende kieswet. Levenslang de bak in omdat je de emir op social media ‘bedreigd’ zou hebben, de onafhankelijkheid van de staat in gevaar zou hebben gebracht en de sociale waarden zou hebben geschonden. Levenslang de bak in voor een mening. Minuscuul klein Qatarees feitje numero 4. En vooruit dan maar, tot slot dan nog een klein laatste feitje. Hoewel niet zo belangrijk hoor, het gaat namelijk over vrouwen. Vrouwen, als snoepjes verpakt in een doorschijnend rozig cellofaantje, uit te pakken door de man wanneer het hem behaagd. Mooi toch?


Of niet? Nee natuurlijk niet!


Ik kan nog wel even door gaan met het noemen van de vreselijke feiten. Feiten ook die zo goed beschreven staan op de website van Amnesty International. Het laat zien dat er van alles niet deugt in Qatar. En nee, dat is niet een verschil in cultuur of geloof, of het opdringen van Westerse waarden. Het gaat hier om het negeren van de door de Verenigde Naties vastgestelde universele rechten van de mens die wereldwijd gelden. Een afspraak die moet staan als een huis, waar nooit aan getornd mag worden, waar dan ook. Omdat het mensen bescherming geeft en ruimte biedt tot zelfontplooiing. Omdat het mensen ziet als gelijken. Maar dat laatste is nog wel even een dingetje. Want hoewel we allemaal mens zijn, is de één toch iets meer mens dan de ander. Of zoals George Orwell in zijn magistrale Animal Farm stelde: all pigs are equal but some pigs are more equal than others.


Laat ik helder zijn. Het is een schande dat het WK in Qatar gehouden wordt. Dat vond ik bij de toewijzing in 2010 al en dat vind ik nu nog steeds. Net als dat het een schande is dat overige grote sporttoernooien gehouden worden in andere landen waar de universele mensenrechten niet gerespecteerd worden. De glitter en glamour die ongetwijfeld vanaf dit weekend van het tv-beeld af zullen spatten mogen nooit het falen van de mens verhullen. Een falen dat, ingegeven door de honger naar geld, groter lijkt dan ooit.


Wat rest mij dan te doen? Dan maar niet kijken? Tja, dat dan toch weer wel. Want ik houd van voetbal en ben benieuwd hoe Oranje en al die andere topvoetballers uit andere landen het ervan af zullen brengen. Natuurlijk zal ik juichen als Oranje scoort en hoop ik dat ze het toernooi zullen gaan winnen. Natuurlijk hoop ik ook dat straks de grote Virgil van Dijk de beker in ontvangst zal nemen, uit handen van de emir. Maar ook dat Van Dijk met zijn andere spelers, vlak voordat die beker uitgereikt wordt, het Oranje shirt uit zal doen en daaronder het witte shirt met daarop het logo van de universele mensenrechten laat zien. Niet om de emir voor schut te zetten maar om al die miljarden tv kijkers er aan te herinneren wat het belangrijkste streven moet zijn voor ons als mensheid. En ja, Qatarees meneertje die voor de NOS staat te blazen dat er niet gepraat moet worden, dat moet er juist wel. We moeten praten over de belangrijkste rechten. Net zolang tot we het goede bereikt hebben.
 

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe verhalen? Registreer dan je mailadres op https://www.gertspeelt.com/blog en krijg vervolgens gratis een bericht in je mailbox zodra een nieuw verhaal is gepubliceerd.Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page