Zoeken

KOPPEN DICHT!

Vanochtend ben ik er al vroeg bij. Ik ga snel uit bed en zet de tv aan. Want dit wil ik meemaken, het WK wielrennen met een overwinning voor onze fantastische Mathieu van der Poel.


Terwijl ik op tv de renners zie rijden, zet ik mijn telefoon aan en verschijnen direct in mijn beeldscherm een aantal verontrustende appjes van vrienden uit onze Koersmannen-appgroep. Helemaal begrijp ik het niet, maar het wordt me wel duidelijk dat mijn grote favoriet Van der Poel de nacht vóór de wedstrijd in een politiecel heeft gezeten. Ik lees een verhaal over lawaai in zijn hotel, schreeuwende kinderen op de gang, Mathieu die de slaap niet kan vatten, een opstootje en vervolgens over de politie die Van der Poel meeneemt naar een politiebureau. Terwijl ik dit zo lees, komt een herinnering van jaren geleden bij me naar boven. Want laat één ding duidelijk zijn, ik begrijp Van der Poel volledig.


Het gebeurde tijdens een zomervakantie begin jaren 80. Ik was veertien jaar oud en fietste met mijn oudste broer Jan een aantal weken door Nederland. Het was een heerlijke vakantie waarin ik Nederland en België goed leerde kennen, mede dankzij de voortreffelijke fietskaarten van de ANWB. De lengte van de dagtochten varieerden van zo’n 70 tot 100 kilometer en we overnachtten dan in jeugdherbergen. De bezoekers van die herbergen waren hoofdzakelijk jongeren die óf met de tienertoer op pad waren óf gewoon een week ergens vakantie vierden. Het eten in de herbergen was prima en bij het slapen deelden we de slaapzaal met andere jongens. Doorgaans lagen we niet al te laat in bed omdat er de volgende dag weer gefietst werd. Vaak ging dat slapen op zo’n slaapzaal prima omdat het meestal rustig was. Tot die ene nacht in Maastricht.


Broer Jan overigens had een Gitane racefiets. Daar was hij apetrots op want zijn grote held Bernard Hinault fietste ook op zo’n fiets en volgens mij droomde Jan stiekem dat hij net zo goed was als Hinault. Ik droomde ook! Van Hennie Kuiper. Juist daarom was ik zo ontzettend blij met mijn nieuwe racefiets. Dat was een Peugeot, het fietsmerk waar Kuiper ook op reed. Die fiets had me zo’n 800 gulden gekost, wat voor mij een enorm bedrag was. Het sparen duurde dan ook lang en toen ik eindelijk het bedrag had, twijfelde ik nog wekenlang om zo'n groot bedrag uit te geven. Maar uiteindelijk kocht ik die nieuwe Peugeot! Wow!


De fietsvakantie in dat ene jaar had ons in Maastricht gebracht. De jeugdherberg was nieuw en de slaapzalen groot. De herberg was volgeboekt, maar gelukkig had Jan de dag ervoor gebeld en was er voor ons een stapelbed gereserveerd. Na het avondeten speelden we nog wat spelletjes waarna we tegen een uur of half elf naar de slaapzaal vertrokken. Er was niemand. Ik poetste mijn tanden en nadat ik mijn kleding had opgeruimd, deed ik mijn oogjes toe. Niets zou me kunnen weerhouden van een fijne nachtrust, dacht ik toen.


Maar ik had het mis. Een aantal minuten nadat ik in mijn nest lag, ging de deur open en kwamen een zestal jongens binnen. Ze praatten luid, lachten afschuwelijk, waren groot en vooral heel stoer. Uiteraard probeerde ik zo goed als het ging mijn ogen dicht te houden en te slapen, maar in deze herrie was dat onmogelijk. Bovendien hadden de jongens het licht ook aangedaan waardoor ik natuurlijk helemaal niet kon slapen.


Zou mijn grote sterke broer Jan nog gaan ingrijpen?


Ik weet niet hoe lang ik daar lag, maar het werd me duidelijk dat mijn broer niet ging ingrijpen en ik dus op mezelf was aangewezen. Dus pakte ik mijn deken en hing die voor mijn bed waardoor het licht niet meer bij mij kon komen. Maar daarmee was het geluid natuurlijk niet verstomd. En zo kon het gebeuren dat op een gegeven moment mijn maat vol was en ik witheet in een onbezonnen woede uitval uitbarstte. ‘EN NOU VERDOMME ALLEMAAL DE KOPPEN DICHT’, schreeuwde ik vanachter mijn veilige dekentje de zaal in.


En toen…. was en bleef het muisstil.


Die nacht sliep ik heerlijk en de volgende dag versloeg ik in de eindsprint met groot gemak mijn broer Jan. En dus denk ik nu; had ik vannacht maar in dat ene hotel in Australië geslapen, dan hadden we nu feest kunnen vieren om de nieuwe wereldkampioen Mathieu van der Poel. 

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe verhalen? Registreer dan je mailadres op https://www.gertspeelt.com/blog en krijg vervolgens gratis een bericht in je mailbox zodra een nieuw verhaal is gepubliceerd.

Recente blogposts

Alles weergeven