top of page
Zoeken

Kloeke dienders

‘Goedemorgen mevrouwtje, alles oké deze ochtend?’ ‘Jazeker heer agent, alles prima hoor.’ ‘Fijn, dat doet mijn collega en mijzelf deugd. En eh…bent u ook een beetje positief dan deze ochtend?’ De vrouw hoeft er niet lang over na te denken. ‘Oh ja hoor, ik ben altijd heel erg positief’, waarbij ze met pretoogjes beide agenten aankijkt. Maar de glimlach om haar lippen is snel verdwenen als ze ziet dat de twee agenten haar opeens verschrikt aankijken.


‘Collega, hoor je dat, deze mevrouw is altijd heel erg positief.’ De andere agent knikt. Zijn ernstige gezicht spreekt boekdelen. Onmiddellijk haalt hoofdagent Knak zijn dienstkoffer tevoorschijn, terwijl brigadier Bril zich richt tot de vrouw die nu ietwat onzeker beide heren aankijkt. ‘Ja ziet u mevrouw, we schrikken hiervan. Want indien u daadwerkelijk positief bent, moet u onmiddellijk het terrein verlaten om vervolgens een aantal dagen in quarantaine te gaan. Om helemaal zeker te zijn van uw al dan niet positief zijn, zullen we u direct moeten testen. Daarbij gebruiken we de nieuwst ontwikkelde test. Het welbekende stokje hoeft geenszins meer in neus of keel gestoken te worden. Slechts het beantwoorden van de testvraag geeft direct uitsluitsel of u mag blijven of niet. En mag u blijven dan kunt u uiteraard helemaal zorgeloos genieten van het voetbaltoernooi dat straks staat te beginnen. Is het u duidelijk?’


De vrouw knikt, waarna Bril zijn collega wenkt en de test kan beginnen. ‘Goed mevrouwtje, hier komt uw testvraag waarna u een teststrookje kiest. De vraag is: Mag u blijven?’ Direct daarna kiest de vrouw één van de strookjes uit de hand van agent Knak, draait het vervolgens om en ziet tot haar opluchting in grote letters het woordje JA op het teststrookje staan. ‘Fantastisch mevrouwtje, u mag blijven, een fijne dag gewenst.’


Hoe het precies begonnen is, kan ik me niet helemaal meer herinneren. Maar eigenlijk is dat ook het minst belangrijke. Want zomaar opeens waren ze er: hoofdagent Knak en brigadier Bril. Twee Dronter agenten die in geval van festiviteiten, evenementen en gebeurtenissen door de landelijke korpsleiding naar voren worden geschoven om de zaak in uiterste zorgvuldigheid piekfijn te regelen. Vriend Bart Muller speelt daarbij de rol van hoofdagent Knak. Streng doch rechtvaardig, strikt doch soepel en eerlijk doch warm. Ik speel brigadier Bril, een ietwat warrige agent die enorm zijn best doet maar bij wie de zaken meermaals anders aflopen dan gewenst. Gelukkig is daar dan altijd weer de hoofdagent die alle touwtjes in handen neemt waardoor het toch allemaal goed komt.


Het is heerlijk om met Bart deze typetjes te spelen. Zo’n 19 jaar geleden ontstaan en daarna vele Dronter Sinterklaasintochten begeleid, vaak te zien geweest bij verschillende evenementen zoals de Samenloop voor Hoop en het WijLand festival in Dronten, het optreden van het Gelders fanfareorkest in Nunspeet voor mensen met een beperking, diverse bedrijfsfeestjes en de opening van het G-voetbaltoernooi georganiseerd door asv Dronten.


Het is bij dit voetbaltoernooi dat Bril en Knak afgelopen zaterdag de voetballers via de rode loper aan het publiek voorstellen. De spelers van de diverse teams komen als ware helden het veld opgelopen en onder luid gejuich en applaus van het publiek genieten ze volop van dit gewichtige moment.


Tijdens het spelen van brigadier Bril, realiseer ik me hoe fijn het is om dit te doen. Om te improviseren en mijn fantasie te gebruiken en dat samen met Bart, wiens vriendschap ik nu al ruim 30 jaar koester. Blind op elkaar vertrouwen en elkaar uitdagen en stimuleren om er telkens weer een feestje van te maken. Want dat is het belangrijkste als we de agentenpakken aantrekken en gaan beginnen, dat wíj sowieso een toptijd hebben. Hebben wij het naar onze zin, dan heeft het publiek dat ook! En zo dus ook op deze zaterdag bij de opening van dit fantastische G-voetbaltoernooi.


Als het toernooi geopend is, de voetballers hun spel spelen en wij na het drinken van een kopje koffie het sportpark al marcherend verlaten, kan ik een glimlach niet onderdrukken. ‘Bril, dat hebben we maar weer mooi geregeld.’ ‘Zo is het Knak, zo is het!’
 

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe verhalen? Registreer dan je mailadres op https://www.gertspeelt.com/blog en krijg vervolgens wekelijks gratis een bericht in je mailbox zodra een nieuw verhaal is gepubliceerd.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page