top of page
Zoeken

Een fantastische wereld

Bijgewerkt op: 20 feb.

De telefoon gaat. Het is Mathijs die me voor een zakelijk vraag belt. Tijdens dit gesprek gaat het over mijn optredens als verhalenverteller. ‘Welke verhalen vertel je dan?, vraagt hij. Ik zeg dat het om bestaande verhalen gaat maar soms ook om zelfbedachte verhalen. ‘En dan vooral verhalen waarbij feit en fictie door elkaar lopen, waarbij mensen na het verhaal te hebben gehoord, zichzelf gaan afvragen of het nu echt zo gegaan zou zijn of niet’. Even is het stil aan de andere kant van de lijn. Daarna hoor ik een wat voorzichtigere stem vragen of dat wel kan, zo in deze tijd van complotten en onwaarheden. Ik vind van wel, zolang de vette knipoog maar helder is.


De hele week geniet ik er al van: het Sinterklaasjournaal. Wie even door zijn eigen zurigheid heen kan kijken, ontdekt ware pareltjes van taalvirtuositeit, kwinkslagen naar actuele thema’s en kilo’s luchtigheid. Het Sinterklaasjournaal biedt ruimte voor ontspanning en laat een wereld zien waarin feit en fictie door elkaar lopen. Ik hou van die wereld. Het is een wereld waarin alles mogelijk is. Onbegrensd en vol van kansen. Het is een wereld die we allemaal ooit eens gekend hebben, waar we allemaal ooit eens in geleefd hebben. Toen we nog klein waren, als kleuter!


In die wereld van fantasie en echt, waar kleuters volledig in opgaan, ligt een enorme kracht. Het is de kracht van even wegglijden uit wat werkelijk is naar wat werkelijk mogelijk is. In die wereld is het mogelijk dat boeren uit het Gelderse Mekkeren met de trekker via de snelweg op pad gaan om de Sint water, hooi en wortelen te brengen. Het is in die wereld waarin de burgemeester van het Friese Bentudaarweer even stilstaat op de snelweg omdat de stoomboot in een blokkade zit, hetgeen achteraf een vergissing blijkt want de stoomboot meerde af bij de Dieuwertje Blokkade. Het is in die wereld waarin burgemeester Mathijs van Nieuwkerk van Zwalk aan de Sint verkondigt dat indien de Sint niet naar ons komt omdat hij vanuit huis werkt, Zwalk wel naar de Sint toegaat. Het is in die wereld waarin grap op grap volgt om de huidige oververhitte maatschappij te koelen en weer ruimte te geven.


En dus zit ik er zaterdag om 12.00 uur helemaal klaar voor. Zolang ik mij kan herinneren heb ik op de dag dat Sinterklaas aankomt, het grootse gevoel van een nationale feestdag! Met dat gevoel komt dan altijd de gedachte dat alles mogelijk is, zolang we maar even in die schitterende schijnwereld van feit en fictie mee durven te gaan. Durf jij dat ook?


En oh ja, reken maar dat ik vanavond mijn schoen zet! 

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe verhalen? Registreer dan je mailadres en krijg vervolgens wekelijks gratis een bericht in je mailbox zodra het verhaal is gepubliceerd.

Recente blogposts

Alles weergeven

Het lepeltje

bottom of page