top of page
Zoeken

Doe wat je het liefste doet

‘Hoe wil jij ’s ochtends je eitje? Gekookt, gebakken of bevrucht?’ De zin is nog niet uitgesproken of een luid gelach stijgt op in de uitverkochte Meerpaal in Dronten. Op de bühne staan Plien en Bianca, die het publiek in razend tempo allerlei bijzondere typetjes voorschotelen. In deze scène zijn beide dames verkleed als oudere mannetjes die, in iets te strakke fietskleding, elkaar met groot plezier vertellen hoe ze telkens weer proberen de mooiste vrouwtjes te versieren. Deze versierpogingen lopen echter steeds weer op niets uit, wat voor de twee overigens geen reden is om te stoppen met hun wanhopige openingszinnen.


Ik geniet volop van de bijna twee uur durende voorstelling. De gekke verhaaltjes en rare typetjes zijn heerlijk pretentieloos. Gewoon lekker gaan zitten, alles over je heen laten komen en daarbij heel veel lachen. Even de wereld-ellende buiten laten en je zorgeloos laven aan wat deze twee topkomieken ons voorschotelen. Ik vind deze magie van het theater fantastisch.


In de jaren 90 kom ik veel in theaters. Ik ben lid van theatergroep Schuim en we spelen veel improvisatietoneel in kleine uitverkochte theatertjes in heel Nederland. Het zijn theatersport-wedstrijden waarin we het opnemen tegen andere theatergroepen. Korte improvisatiescenes die beoordeeld worden door het publiek. We belanden tijdens die scenes in de meest onwaarschijnlijke situaties en improviseren er lustig op los. Het zijn geweldige avonden waar ik als speler enorm van geniet. Op het podium voel ik me volledig vrij en dat is een fantastisch gevoel.


In dezelfde tijd speel ik ook bij het Dronter onderwijstoneel. Elk jaar studeert een groep meesters en juffen uit het basisonderwijs een groot theaterstuk in, dat vervolgens in de grote zaal van de Meerpaal voor alle leerlingen wordt gespeeld. Het zijn fantastische producties en het is te gek om in twee dagen het stuk maar liefst negen keer te spelen voor steeds weer een bomvolle zaal. En wat een mazzel dat regisseur Maarten Bootsma van theatergroep Schuim ook regisseur is bij het onderwijstoneel. Hij weet iedereen te inspireren en zorgt er zo voor dat we enorm veel plezier ervaren tijdens het spelen.


Het is overigens diezelfde Maarten die me in die jaren vraagt wat mijn ultieme droom is op theatergebied. Ik hoef niet lang na te denken. Mijn ultieme droom is het spelen van een scheurende gitaarsolo in een keiharde rocksong. Maarten kijkt me even aan en zegt dan zonder enige aarzeling in zijn stem: ‘Mooi, dat gaan we regelen’.


En zo geschiedt. Muziekdocent Fokke Runneboom schrijft een fantastisch lied dat ik ga zingen. Halverwege het lied mag ik mijn elektrische gitaar gebruiken voor de strakste en heftigste solo ooit. Dus oefen ik maandenlang de solo van mijn leven, waarbij mijn lange vingers talloze keren struikelen over de zes snaren van mijn gitaar. Maar uiteindelijk ben ik er dan toch klaar voor.


Daar sta ik dan terwijl de band inzet. Ik krijg mijn gitaar omgehangen en zing, in mijn rol als een gemene rat, het lied Ik ben geweldig. Terwijl ik zing en de volle zaal inkijk, geniet ik van datgene wat zo gaat komen. Ik in de spotlights en dan lekker mijn solo mogen scheuren op mijn gitaar. Slash van Guns ‘n Roses en Angus Young van AC/DC krijgen er een collega bij!


Als ik begin is de eerste noot loepzuiver. Die nog wel, maar de tweede niet en de derde mis ik grandioos. Maar niets kan me tegenhouden en dus verzamel ik al mijn moed, kracht, bluf en positiviteit en zet door. Hier helpt opeens mijn improvisatie-ervaring. De valse noten blijven uit, de solo spat, sommige kleuters houden hun handen voor hun tere oortjes. Het is genieten. Negen keer leef ik die dagen mijn ultieme theaterdroom. Negen keer los gaan op een scheurende gitaar. Heerlijk!


Terwijl ik lach om de rare fratsen van Plien en Bianca, schieten de herinneringen aan mijn Meerpaalverleden door mijn hoofd. Hoe heerlijk het is om te spelen voor volle zalen en te doen waar je je volledig vrij in voelt. Dat is denk ik waarom ik deze avond met Plien en Bianca ook zo gaaf vind. Want het is precies wat deze twee vol vuur demonsteren; doe wat je het liefste doet! 


Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe verhalen? Registreer dan je mailadres op https://www.gertspeelt.com/blog en krijg vervolgens gratis een bericht in je mailbox zodra een nieuw verhaal is gepubliceerd.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page